Sunflower

Här händer inte så mycket. Solen fortsätter att värma oss och vi är fortfarande mestadels på stranden och leker i vattnet. Jag njuter fortfarande och tar på mig tröjan när temperaturen börjar närma sig tjugo grader...

”Almost like Africa”

Så beskrev storebror värmen idag.

 

Eftersom jag inte har så mycket att berätta om från vardagen tänkte jag hitta på något att prata om…

 

(Inte riktigt så är de kanske. När jag var hemma på semester fick jag frågan om hur solrosolja framställs. Detta medan jag berättade om alla de underbart vackra solrosfälten som finns här. Raps – släng dig i väggen här kommer solrosen!)

 

Solrosen är som ni vet en mycket stor växt, närmare bestämt en ettårig ört som kan bli mer än tre meter hög, men de finns mindre varianter också. Den hittade sin väg hit till Europa från Mexico under 1500-talet och är idag en av de mest folkkära vegetabiliska oljorna. Den innehåller liksom nötterna omega-6 fettsyran i mängder. I princip alla nötter innehåller faktiskt en övervägande del av linolsyran (omega-6) jämfört med linolensyran (omega-3). Undantaget, som naturligtvis finns i alla fall, är valnöten.

 

Den, för de flestas inre bild, solgula växten har kommit till användning inom livsmedelsindustrin som ett substitut för transfetter då innehållet av mättat fett är väldigt lågt. Man kan också få fram en olja som är nästan helt utan färg, doft och smak. Detta är naturligtvis väldigt fördelaktigt när man ska förvara vissa livsmedel i olja, ex soltorkade tomater. Även om dessa två har ordet sol gemensamt så föredrar vi att det smakar just soltorkade tomater och inte solrosolja. För att framställa en olja som inte doftar och smakar varmpressas fröna och raffineras sedan.

När vi använder solrosoljan i våra kök är den oftast framställd av den vanliga solrosen (inga hybrider i form av NuSun i våra kök inte). Den vanliga solrosen kallpressas och är mestadels ekologiskt odlad. Denna typ av solrosolja är aromatisk och efterbehandlas därför ibland för att minska ner på smak och doft. Tack vare den höga halten av fleromättat fett är solrosoljan bäst att använd i det kalla köket. (Översättning – stek inte i den.) Den är lämplig för majonnäs, dressing, salsa och inlägg av grönsaker men också trevlig i bakning och soppor.

 

Ingen olja som inte går att använda inom skönhetsindustrin i vår utseendefixerade tidsepok. Jag har läst mig till att det är en torr olja (hur kan en olja vara torr?) som absorberas bra av huden och lämpar sig bra i lotion och kräm. Har du hemorrojder eller kliande exem kan den lindra dina smärtor. Det har också visat sig i vissa studier att den kan skydda huden mot infektioner, detta låter ju lockande så de provar man just nu på förtidigt födda barn.

För dig som vet vilken hudtyp du är kan jag berätta att solrosoljan liksom druvkärneoljan passar väl för dig med en fet hy i motsatts till olivoljan och rapsoljan som passar bättre för dig med den torra huden.

 

Denna otroligt vackra solros står på vår baksida och sprider glädje!


Kommentera
Postat av: trädgårdsmamman

Vilken färg - vackrare än de gula måste jag säga. Men det är ju lite svårt att se skönheten när den visar sin bästa sida 1 meter ovanför blickfånget. Aklejan uppe till höger är ju också så fantastiskt vacker. Kan du möjligen plocka med dig lite frökapslar hem? Jag vill gärna ha den!!!

Puss puss gumman!

2009-08-21 @ 21:50:55



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Din blogg/hemsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0.png